[/raw] Ett hotell eller hotel är en byggnad där rum för övernattning hyrs ut. Till skillnad från vandrarhem hyrs endast hela rum ut och inte enstaka sängar. Som regel är självhushåll inte möjligt på hotell, varför mat måste ordnas på något annat sätt, ibland i hotellets restaurang. De allra flesta hotell tillhandahåller frukost i priset och ibland även helpension.
[raw]
[/raw] Standard och prislägen varierar avsevärt, från gemensam dusch i korridoren och frukostbricka på rummet, till hotell med flera valmöjligheter på frukostbordet än någon kan äta vid ett och samma tillfälle, badanläggning, gym, central-TV med filmvisning, restaurang, pub och butik. Hotell kan även erbjuda möjligheter att hålla affärskonferenser, kongresser och andra möten.
Det äldsta hotellet som fortfarande är i drift, är enligt Guiness rekordbok Hoshi Ryokan i Japan som öppnade år 717.
En byggnad som hyr ut rum för övernattning kallades tidigare i Sverige gästgiverier. Det första hotellet som öppnades i Sverige var Bloms hôtel i Göteborg 1808. 1812 byggdes den första byggnaden avsedd som hotell, Hôtel Göta källare i samma stad. Ett av Stockholms första hotell startades 1832 av Abraham Christopher Behrens och kallades Hotell Garni. Då konstakademins byggnadsskola 1836-37 utlyste en pristävling för ”ett större värdshus eller hotell för resande” visade det att hotell hunnit bli en synonym för värdshus. Betydelsen var dock vacklande och kunde ibland även syfta på en förnäm byggnad eller representationsbyggnad för staden såsom i den ursprungliga franska betydelsen, så när Abraham Rydberg 1845 lämnade en donation för uppförandet av ett Hôtel de ville, tolkades det 1847 som ett stadshus, liknade det som uppförts i Norrköping 1802, där man förutom lokaler för stadens styrelse även inrättade festlokaler för stadens behov. När grunden 1857 lades för Hotell Rydberg tolkades det istället som just ett hotell.[3] Vid mitten av 1800-talet hade gästgiverierna råkat i vanrykte, och i många städer valdes därför att ersätta sina äldre och primitiva gästgiverier med stadshotell. En skarp gräns mellan gästgiverier och stadshotell går dock inte att dra: stadshotellet i Växjö uppfördes 1849-52 som rådhus och gästgivargård, medan stadshotellet i Norrköping, Stora hotellet uppfört 1854-57, redan från början kallades hotell. I Jönköping uppfördes det nya Stora hotellet 1856-60.